Бориславова: "Продължаваме промяната" обмисля Кирил Петков и Асен Василев за премиерския пост

"Продължаваме промяната" обсъжда вариантите за кабинет в зимен курорт

16.07.2022 | 13:53 Редактор: Петя Кръстева

След консултациите за връчване на мандат при Румен Радев и БСП, и "Демократична България" отново дадоха заявка, че са готови да съставят правителство. Те обаче настояват за ясна програма и диалог между коалиционните партньори.

По предварителни заявки "Демократична България" имаше определяща роля за това кой ще заеме премиерския пост в евентуален нов кабинет на "Продължаваме промяната". От партията обаче са склонни отново да издигнат кандидатурата на Асен Василев. 

"От "Продължаваме промяната" винаги сме казвали, че първо разговаряме за политики. Търсим идеите и едва след това постове", коментира говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова пред Bulgaria ON AIR, според която фигурата, която ще бъде издигната за премиер от формацията, зависи от разговорите им с бъдещите коалиционни партньори. 

"Личността на Кирил Петков доказа, че има какво да даде на българската политика", категорична бе тя. 

"Не мисля, че сме в положение, от гледна точка на отговорност към страната, да поставяме условия, които да заплашват процеса. Говорим за пет групи депутати, тъй че, каквото и решение да вземем, ще трябва да почива на това судоку", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин подчерта, че от БСП нямат причина да разгледат позицията си "против" това Кирил Петков отново да бъде кандидат за премиер.

"Рано е да говорим, нека оставим президента да вземе своето решение. Ние ще положим усилия правителство да има. Очаквам по-скоро мандатът да дойде при БСП", обобщи той.  

На изнесено заседание в планински курорт ръководството и част от депутатите на "Продължаваме промяната" обсъждат какви са вариантите за съставяне на правителство. Обект на дискусия ще бъдат и действията на партията при покана за разговори след връчване на третия мандат, а също и анализ на постигнатото до момента. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК