Захарова: Русия отнема сертификатите на два военни завода в България

"Терем - Летец" и "Авионамс" ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство

14.07.2022 | 16:54 Редактор: Теодора Патронова
Захарова: Русия отнема сертификатите на два военни завода в България

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Става дума за българските "Терем - Летец" и "Авионамс", както и за чешкото "Лом Прага".

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", посочи Захарова, цитирана от БГНЕС.

Ще бъде преустановено предоставянето на проектантска и техническа помощ за капиталови ремонти, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документация, както и доставка на резервни части за хеликоптери Ми. Захарова заяви, че компаниите ще бъдат лишени от правото да извършват поддръжка и ремонт на хеликоптери руско производство, поради което руската страна "се освобождава от отговорността за безопасната експлоатация на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 3
Наблюдател
преди 1 година
Предлагам да им се прекрати лиценза за ползване на Българската азбука. Така няма да носим отговорност за лъжите и словоблудството извършвани с помоща на нашите букви, както и за задълбочаващата се неграмотност у тях. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Явно в бъдеще няма да се ползват руски хеликоптери... Сигнализирай за неуместен коментар