Разочаровани шофьори - не получиха отстъпка при зареждане в Горна Оряховица

Проблемът се оказа софтуерен

11.07.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Фалстарт при зареждането на гориво с отстъпка от 25 стотинки на метанстанция в Горна Оряховица. Проблемът бил софтуерен. Грешката в системата доведе до големи опашки, а на част от клиентите беше отказано да зареждат метан с отстъпка.

Повече от 12 часа проблемът в софтуера на касовия апарат затрудни търговията с гориво с отстъпка от 25 стотинки. С проблемните касови бонове собствениците на обекта има риск да не получат от държавата компенсациите за отстъпката.

"В началото софтуерът работеше, всичко тръгна нормално, но в последствие се оказа, че не излизаше регистрационният номер на бележката, която клиентът трябваше да заплати. Той заплаща отстъпката, номерът на автомобила не се изписва на касовата бележка, ние няма как да я отчетем към НАП, защото тя е нелегитимна. Затова не можем да я приложим и остава в наш ущърб", каза собственик на метанстанцията Марин Песаров.

Проблемът доведе до опашки и чакане, а част от клиентите се отказваха от отстъпката, други се отказваха да чакат и си заминаваха. В следобедните часове проблемът беше отстранен. 

"Успяхме да се възползваме от отстъпката. За 50 лева - 15 литра заредих. Макар, че е малка, пак е добра", коментира един от шофьорите.

До 14 юли собствениците на бензиностанции, въвели мярката, трябва да подадат декларации с описаните касови бележки в НАП. Марин Песаров се надява проблемните бонове да бъдат признати от приходната агенция и да си възвърне от държавата парите за отстъпки.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК