Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Закъсня ли отстъпката от 25 ст. за литър гориво?

Може ли държавната помощ да роди дефекти на пазара? Отговорите от Живодар Терзиев, председател на БТГА

11.07.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

През седмицата най-накрая влезе в сила дългоочакваната отстъпка от 25 стотинки на литър при зареждане на гориво. Междувременно цените на същите достигнаха нови български рекорди.

Закъсня ли отстъпката, всички бензиностанции ли ще я предлагат и докога ще остане – коментираме с Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация в предаването Money.bg.

Живодар Терзиев ги нарича държавна помощ, медиите отстъпка, но е важно да припомним базовите условия за нейното използване.

Знаем, че не всички бензиностанции ще се включат. Що се отнася до членовете на БПГА, всички ли влизат и може ли да има от една и съща верига обекти, които я предлагат и обекти, които не?

Може ли тази държавна помощ да роди дефекти на пазара – знаем от икономическата теория, че това е често срещано явление при държавна намеса?

На тези и още въпроси отговаря председателят на БПГА Живодар Терзиев.

Експертът очаква задържане на цените на горивата. През летния сезон цените се успокоиха, допълни Живодар Терзиев. Според него, обаче, цените в България силно зависят от реакциите на Русия. Ако се ограничат доставките на нефт и газовите доставки намалеят, цените отново ще тръгнат нагоре.

Според Живодар Терзиев, в някои вериги бензиностанции цените ще бъдат намалени. За летните месеци няма притеснения, допълни експертът от БПГА.

Относно отстъпката от 25 ст. на литър, Живодар Терзиев е убеден, че всяка бензиностанция, която не предоставя тази мярка, ще загуби клиенти, защото пазарът е много конкурентен.

Целия разговор гледнайте във видеото!