Радев връчва втория мандат след сряда. ДБ: Ще преговаряме с депутати от ИТН

Президентът заминава на двудневно официално посещение в Черна гора

10.07.2022 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Връчването на втория мандат, който ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат, най-вероятно ще се случи след сряда. Причината - президентът Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Черна гора и се очаква да се върне обратно късно във вторник. След това по процедура той трябва да избере трета политическа сила, на която да го даде. Готовност да управляват, ако го получат, декларират от БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ".

И в трите политически сили вярват, че все още има възможност за нов кабинет в рамките на този парламент и са съгласни да преговарят със сегашните си коалиционни партньори.

"Водещата възможност е за отиването на предсрочни избори, но ако имаме шанс, ще се възползваме от това. Ако някой иска да състави правителство на всяка цена, ще може да го направи. Въпросът е дали няма да загубим ценно за България време", сподели депутатът от "Демократична България" Владислав Панев.

"Националният съвет на БСП ни даде мандат за водене на преговори и да направим всичко възможно, за да се сформира коалиция, която да постави ясни и краткосрочни цели", поясни депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

"Готови сме да застанем на масата за преговори с конкретна програма. За нас е важно българското общество най-сетне да се успокои", категоричен е народният представител от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

От "Продължаваме промяната" са скептични, че е възможен нов кабинет в рамките на това Народно събрание. А отказът им да поканят на преговори "Има такъв народ", ги лиши от евентуална подкрепа в пленарната зала. Останалите коалиционни партньори също заявиха, че ИТН са направили грешка, но са склонни да им дадат нов шанс.

"И те са стигнали до извода, че това трябва да се поправи като грешка, за да може да се продължи с управлението и страната да запази своята инерция, положителна инерция", допълни проф. Михайлов.

"Със сигурност ще преговаряме с депутати от "Има такъв народ", освен от нашите партньори от "Продължаваме промяната" и БСП, но е важно какво ще направи това мнозинство. Защото ако то няма волята и не приеме нужните закони и реформи в икономиката, то тогава няма много голям смисъл дори и да имаме 121 депутати чисто механично", категоричен е Панев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК