За "меките китки" и отстъпването на депутати - искри между опозиция и управляващи

Все по-реалистично изглеждат предсрочните избори

09.07.2022 | 18:47 Редактор: Елеонора Танева

Поредни словесни престрелки между управляващи и опозиция. След завъртането на парламентарната рулетка от ГЕРБ потвърдиха: ще върнат втория мандат, който по процедура трябва да получат другата седмица от президента Румен Радев. Според лидера на партията Бойко Борисов няма с кого да се преговаря за трети мандат. 

Той обяви в Бургас, че ако от "Продължаваме промяната" бяха предложили проектокабинет, е щял да намери трима депутати, които да го покрепят. На управляващите им трябваха още 4 народни представители за мнозинство и вчера те върнаха мандата неизпълнен.

"Aко бяха вкарали правителство, все щях да намеря трима депутати, които да са ми верни и да го подкрепя. И те го разбраха вчера. Нямах си работа и го споделих. Скъсаха проектокабинета, бегаха, хвърлиха мандата и заминаха", каза Борисов.

От "Продължаваме промяната" обявиха, че са против модела, при който една партия първо ще даде, а после ще си вземе депутати, за да мине дадено гласуване в пленарната зала.

"За мен не работи така един парламент. Не може да се казва "Давам ти тези депутати, после ще си ги взема… Ние много ясно заявихме, че не желаем да преговяряне с депутати, при които някой друг взима решение вместо тях", коементира началникът на кабинета Лена Бориславова.

Още по-остра беше реакцията на коалиционните партньори на "Продължаваме промяната". 

"Този човек не спря да се самопредлага, само и само да се върне във властта. Помня как искаше да си подели властта с БСП през 2017 г. Отказахме. Сега си измисля удобен параван зад уж евроатлантически съюз с "Продължаваме промяната". Отказаха му. Борисов така и не разбра, че никой не го иска", пише в позицията на Корнелия Нинова.

От днешната среща на партията на Борисов стана ясно, че ГЕРБ се готви за нови предсрочни парламентарни избори. 

"За третия мандат няма с кой да се преговаря. Ние имаме решение с БСП да не преговаряме. Христо Иванов каза, че ще си търси други приятели. Той каза, че ще сяда на една маса с "Продължаваме промяната" и ИТН. А за капак на всичко Кирил Петков му заби на Христо Иванов за меките ръчички. А ние сме широко скроени хора като голяма партия - едни са с по-меки ръчички, други с по-твърди", заяви Борисов.

Вторият мандат се очаква да бъде връчен от президента следващата седмица, а след като ГЕРБ го върнат, Радев трябва да избере на коя партия да даде третия.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК