Невероятен ум: Малката Ния спечели състезание по ментална аритметика в Египет

Тя преборва повече от 500 деца от цял свят

08.07.2022 | 19:09 Редактор: Петя Кръстева

9-годишната Ния от Враца е шампион по смятане наум. Детето покорява световната сцена и става първа на престижно състезание по ментална аритметика в Египет. Тя преборва повече от 500 деца от цял свят и заслужено става първенец. 

"Имаме 10 минути за около 250 задачи, успях да реша 163 задачи", сподели тя. Ния развива уменията си още от 6-годишна в местната школа по ментална аритметика. 

"Там можеш да се научиш да смяташ на това сметало, а след това като се научиш на сметалото, това трябва да си го представиш в главата", обяснява младата математичка. 

Мечтата ѝ е да стане преподавател по ментална аритметика като своя учител Александрина.

"Когато Ния дойде при нас, може да се каже, че аз тръгнах да прохождам с нея в това нещо. Видях един различен свят, коренно различен от това, което децата изучават в училище и видях какво може той да отключи в едно дете, особено когато е в по-малка и по-крехка възраст", разказва учителят по ментална аритметика Александрина Иванова. 

Още след първото посещение в школата 9-годишното дете се запалило по сложната наука. 

"Би ходила всеки ден там, за да се занимава с това нещо. Вкъщи също си тренира сама, всеки ден си сяда и си го прави, защото ѝ носи удоволствие", коментира майката на детето чудо.  Есента Ния отново заминава за Египет, за да покаже, че в България има таланти. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК