Politico: Ръст в подкрепата за свалените от власт "Продължаваме промяната", БСП и ДБ

Спадът на "Има такъв народ" на Слави Трифонов продължава

08.07.2022 | 15:00 Редактор: Тодор Петров
Politico: Ръст в подкрепата за свалените от власт

Партиите от сваленото правителството на България събират одобрението на българите за разлика от формациите, които настояват за нови избори. Това показват данни от 1 юли на авторитетното международно издание Politico.

Според проучването "Продължаваме промяната" съумява да намали разликата с ГЕРБ на 3%, като само преди месец разликата между двете формации беше двойно по-голяма – 6 на сто в полза на партията на Бойко Борисов. Сега "Продължаваме промяната" има 21% срещу 24% за ГЕРБ.

БСП също печели доверие. БСП е добавила два процента към рейтинга си от март насам, като за последния месец ръстът X е с още 1 процент и вече е 12%
И третата формация от правителството в оставка - "Демократична България", също бележи ръст с 1% през последния месец. 

Данните на Politico показват още, че спадът на "Има такъв народ" на Слави Трифонов продължава и от 6 на сто подкрепа преди месец вече могат да разчитат на 4%. Очевидно е, че излизането от правителството не води до ръст на рейтинга за тази формация и от първа политическа сила преди година при предсрочни избори тази есен при този тренд ще бъде извън парламента. 

"Възраждане" също не се радват на възходящ ръст на подкрепа и бележат спад от 10% на 9%. ДПС също регистрира по-малка подкрепа в сравнение с преди месец - от 11 на 10%. Данните на движението обаче не бива да ни изненадват, защото те не зависят силно от политическата обстановка в страната за разлика от другите, отбелязва изданието. 

Проучването на Politico недвусмислено показва, че действията на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" за свалянето на правителството и изправянето на страната пред 4-и избори за една година и половина, не срещат подкрепа в обществото. Напротив, това води до консолидация и повишаване на подкрепата около "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК