Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолог: Новите избори ще донесат раздробен парламент

"Възможно е да скъсаме дипломатическите си отношения с Русия", посочи Георги Гунчев

07.07.2022 | 21:30 Редактор: Ваня Кузманова

Пазаруват ли се депутати?

"Това е част от практиката. Дали отиваме на избори? Зависи дали "Продължаваме промяната" ще успее да събере нужните 121 депутати и да предложи някаква алтернатива на ужасната ситуация, в която се намираме. Новите избори нищо няма да донесат. Те ще бъдат лишени от легитимност и ще предложат раздробен парламент, състоящ се от противоречащи си групировки", заяви политологът и историк Георги Гунев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му имаме извънредно ниско ниво на избирателна активност поради разочарование от политически процес. 

"Не бих казал, че България е част от световната тенденция. Донякъде глобалната ситуация с Ковид-19 предложи унификация на отрицателните страни на политическия процес. Обаче от друга страна, което е уникално за България, е обусловено от липсата на традиционен политически актив, който да предлага решения на проблемите", посочи политологът. 

Той изтъкна, че ситуацията с изгонването на руските дипломати е много объркваща, защото 70 души са шпионирани, а колко са арестувани. 

"Кого са шпионирали и откъде са черпили сведения? Защото тези, които са ги снабдявали с информация, са извършили акт на национално предателство. Възможно е да скъсаме дипломатическите си отношения с Русия", допълни историкът.  

"Българското правителство не е самостоятелен актьор, а обслужва нечии интереси. Няма стабилно правителство. Люшкаме се от една криза в друга. Парламентът не може да изпълни своята функция. Не може да излъчи силно правителство и липсата му ни поставя в тази ситуация", коментира Георги Гунчев пред Bulgaria ON AIR.

"Към брега на свободата" е последната книга на политолога и историк. 

"Книгата я започнах по времето на комунизма. Сблъсквайки се с много неугледни политически фигури, много от младото поколение няма представа от моралното величие на Никола Петков, за който се пише в книгата", отбеляза гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК