Финансовият министър в оставка обвини Тошко Йорданов в лъжа

Василев: Няма запорирани сметки, има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на ЕК

06.07.2022 | 17:46 Редактор: Ирена Бакърджиева

Отново сблъсък между ИТН и управляващите в сектор външна политика. От партията на Трифонов обвиниха Министерството на финансите, че са блокирали парите на руското посолство. Асен Василев определи изказването като лъжа. 

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обвини в пореден грешен ход управляващите. 

"МФ е спряло парите на руското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук в България. Има и български пари в Русия, които руснаците също могат да блокират. Това минава всички граници на глупостта и няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още. И те лъжат и си измиват ръцете през МВнР", твърди Йорданов.

Оказа се, че външният министър от квотата на ИТН Теодора Генчовска знае, че казусът не е в нейния ресор.

"Не минава през МВнР, а попада в ресорните ведомства. Съществува възможност за дерогация от санкционирания режим, но компетентното ведомство трябва да вземе това решение", заяви министърът на външните работи в оставка.

Финансовият министър в оставка Асен Василев обвини Тошко Йорданов директно в лъжа и разясни, че блокираните пари са следствие от наложените европейски санкции, а не еднолично решение на България.

"Разбрах, че г-н Тошко Йорданов е направил подобно изказване, с което отново е излъгал и депутатите, и българския народ. Няма запорирани сметки. Има превод към руското посолство, който попада директно под санкциите на ЕК", коментира министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Руското посолство вече е поискало България да освободи парите от наложената възбрана, но решението не е само в компетенциите на страната ни. 

"Дерогацията в момента се консултира с ЕК. Те твърдят, че преводът е за заплати на стойност 890 хиляди долара. Когато оттам получим становище, дали трябва да се отменят санкциите за този конкретен превод, съответно ще предприемем мерките", добави той.

Напрежението между "Продължаваме промяната" и ИТН ескалира отново, след като от България бяха изгонени 70 руски дипломати. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК