Николов: Чирен е запълнен на 35%, правим всичко възможно да се подсигури количеството

Интерконекторът България - Гърция в момента се тества, съобщи министърът на енергетиката в оставка

06.07.2022 | 17:34 Редактор: Теодора Патронова
Николов: Чирен е запълнен на 35%, правим всичко възможно да се подсигури количеството

В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което трябваше да бъде изслушан енергийния министър, се провали поради липсата на кворум.

"Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа. За съжаление, зависимостта от руски газ нарасна през последните години. Когато основният доставчик на Европа не е устойчив и не преследва само търговски цели не може да се прогнозира какво би се случило реално", обясни министър Николов.

Той обясни, че поради специфичната ситуация в света никой не разкрива информация, откъде доставя и с кого преговаря за газ, съобщи БГНЕС.

Николов коментира и какво се случва с интерконектора България - Гърция, за който се твърди, че ще заработи от 1 юли.

"Интерконекторът в момента работи, той се тества. Цялата инфраструктура е пълна с газ. Всички процедури, които са свързани със сертификация и цялата регулаторна рамка се оформя в момента. Дружеството трябва да си промени структурата и да стане независим оператор. В момента, когато всички стъпки са изпълнени ще започне търговска експлоатация", поясни той.

Александър Николов се надява в началото на септември всичко да е готово. Той припомни, че инфраструктурата е важна не само за България и Гърция, но и за целия регион. "Оказваме максимално съдействие, така че процесът да е максимално бърз", добави Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК