КЕВР решава за скока в сметките за парно в София с 39%

"Булгаргаз" не успя да внесе заявление за промяна в цените навреме и това ще забави определянето им

01.07.2022 | 07:51 Редактор: Елеонора Танева
КЕВР решава за скока в сметките за парно в София с 39%

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът да вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната.

Увеличение на цените на тока с 2% се очаква за клиентите на "Електрохолд", до скоро ЧЕЗ, с 3 на сто за тези на EVN и с близо 5 процента за абонатите на "ЕНЕРГО-ПРО".

Големият скок се очаква да е при цените на топлоенергията, които са обвързани с драстичното поскъпване на природния газ на международните пазари, а оттам и у нас.

Най-голямо увеличение на цените на парното и топлата вода се предвижда за Разград - с 51 на сто, а най-малко в Пловдив - с 23%. Очакваното поскъпване за София е с 39 на сто.

Предстои да разберем дали регулаторът ще постанови тези цени или ще намери допълнителни резерви в системата, така че скокът да е по-малък. Освен нови цени на тока за бита и топлоенергията, от днес трябваше да има и нови цени на природния газ.

За пореден месец "Булгаргаз" не успя да внесе заявление за промяна в цените навреме и това ще забави определянето им, информира БНР. Срещу тази практика възразяват работодателските организации, които искат предвидимост, тъй като от стойностите на природния газ, зависят и цените на техните стоки и услуги.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК