Омбудсманът: Хората не могат да понесат ново поскъпване на парното и тока

Планираните увеличения на цените са неприемливи, настоя проф. Ковачева

07.06.2022 | 12:24 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът: Хората не могат да понесат ново поскъпване на парното и тока

Заявявам категорично становище, че в настоящата ситуация на извънредно голям ръст на инфлацията в България всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите потребители.

Това каза омбудсманът Диана Ковачева по време на обществените обсъждания в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод предстоящото увеличаване на цените на топлинната и електрическата енергия за регулирания пазар, които ще влязат в сила от 1 юли 2022 г.

Според омбудсмана планираните увеличения на цените на топлата вода, парното и електроенергията са неприемливи за хората, чиито доходи не само, че се увеличават, но и далеч надхвърлят възможностите на повечето потребители да ги заплатят. 

"Отделният битов клиент няма право на индивидуален отказ от услугите на топлофикация. Дори да не пуска радиаторите си и да стои на студено, той задължително трябва да плати за топлинна енергия от сградната инсталация. Поради тази причина масово собствениците и ползвателите на топлофицирани жилища възприемат топлоснабдяването не като услуга, а като такса или квази данък, чийто размер зависи от цените, определени от КЕВР", подчерта общественият защитник.

Проф. Ковачева беше категорична, че социалната поносимост на цените основателно безпокои и самите дружества в топлофикационния сектор, предвид тяхната събираемост. По думите ѝ предложените за обществено обсъждане повишения на цените на топлинната енергия са неаргументирани и неприемливи.

Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК