Драстичен скок в цената на топлото в Разград, Търново и София

Някои от топлофикационните дружества изразиха опасения от шоковото поскъпване

02.06.2022 | 14:05 Редактор: Ваня Кузманова

Енергийният регулатор обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. Исканото увеличение за цената на електрическата енергия е средно с 3%, при топлинната енергия увеличението ще бъде с 39,26%. 

Повечето от топлофикациите в страната се съгласиха с предложените цени, като най-солено ще е увеличението за клиентите на "Топлофикация-Разград" - 50% по-високи сметки, а за Велико Търново увеличението на парното ще е с 46%. При "Топлофикация-София" увеличението ще бъде с 39%. 

Някои от топлофикационните дружества в страната обаче изразиха опасения от това шоково поскъпване и че вероятно ще доведе до значителен отлив на клиенти. Те поискаха да има някакви субсидии за тези от клиентите, които ще бъдат затруднени да си платят сметките.

След последните увеличения на парното пенсионерът Иван Ненов е запечатал тръбите в апартамента си и е решил да плаща само за сградна инсталация. 

"За Топлофикация съм разочарован, никакво парно не съм ползвал, но всеки месец по 40-80 лв. ми излизат да плащам", заяви пенсионерът Иван Ненов.

"Всички топлофикационни дружества подадоха заявления с искане за увеличаване на цените между 150 и 300%. Комисията разгледа и намери за основателно едно увеличение между 100-120%, поради четирикратното увеличаване на цената на природния газ. И за да няма такова шоково поскъпване за битовите потребители, намери в системата, и по-скоро през Фонда за енергийна сигурност, което да компенсира това увеличение и да го сведе до 39%", заяви председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров. 

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране напомни, че всяко едно топлофикационно дружество може да въведе и по-ниски цени от тези, които е определил регулаторът и да се съобрази със социалната поносимост по общини. 

От енергийния регулатор успокоиха, че не се предвижда ново увеличение на цените на тока през следващата една година.

Битовите потребители също ще плащат по-скъп ток. За клиентите на "Електрохолд" увеличението ще бъде с 2,5%, за EVN увеличението ще бъде с 3,5% и за клиентите на 'Енерго-Про" увеличението ще бъде с 4,5%.

До края на месеца енергийният регулатор ще вземе окончателно решение за цените на парното и тока, а новите цени ще влязат в сила от 1 юли.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК