Експерт: Увеличението на "Топлофикация-София" не е изчислено правилно, трябва да е повече

Според икономистите поскъпването на топлофикационните услуги е неизбежно

27.05.2022 | 18:50 Редактор: Ваня Кузманова

Енергийният регулатор изчисли, че парното ще поскъпне със средно 40% от 1 юли, а токът с около 3%.

Основната причина за ръста в цените на парното са високите цени на природния газ, който е основна суровина за повечето топлофикации. Те от своя страна са вследствие на нарасналото търсене на синьото гориво в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна. 

Според икономистите поскъпването на топлофикационните услуги е неизбежно. 

"Не мисля, че има вариант, при който да няма увеличение при всичкото поскъпване на енергийните ресурси", заяви финансистът Георги Ганев.  

Разликата в заявените от топлофикациите цени и предложените от регулатора също има своето обяснение. В първоначалните изчислявания не бяха включени компенсациите за скъпия газ и ток, дадени от държавата за топлофикациите и за електроразпределителните дружества. Технологията е такава, че до 31 март всяка топлофикация трябва да подаде такова заявление, за да бъдат определени тези цени от 1 юли, с данни, които са ясни до този момент - 31 март. 

"Ако сега беше подадено заявлението цените нямаше изобщо да надхвърлят над 300% ръст", посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Причината за рекордния ръст, искан от някои от топлофикациите се дължи и на броя на потребителите им. Там, където те са по-малко, изчисленият процент скача драстично. Най-голямата топлофикация - Столичната, обаче е посочила, че исканият процент ръст е малко под 30%. В предлаганите цени от КЕВР, той е почти 40%, което го доближава до средното за страната. 

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация-София" 30% увеличение е достатъчно добре уточнено. Трябва да е повече. Като процент не е адекватно, защото газът през тази година, за която действат сегашните цени, се е повишил над три пъти", допълни Кремен Георгиев. 

При цената на тока обаче няма изненади. Предложението на КЕВР е той да се вдигне средно за страната с малко над 3% - стъпка, която експертите прогнозираха.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
тнввмч
преди 1 година
Като не вдявате,да няма зима,да е топло и да не пускаме парно!!!Така ще ви е супер! Сигнализирай за неуместен коментар