Автобусните билети за морето са изкупени за седмица напред, автобусите са по-малко

Преди пандемията за Варна са тръгвали по 27 автобуса, сега - по 15

30.06.2022 | 20:16 Редактор: Елеонора Танева

В разгара на лятото билетите за автобуси и влакове до морето свършиха - изкупени за седмица напред. 

Янина пътува за Китен и признава, че трудно е намерила билети.

"Когато потърсих в интернет не успях лесно да открия и откъде да ги купя. Няма директен автобус до Китен, затова ще пътуваме до Бургас и оттам ще видим как ще се придвижим", сподели Янина.

Най-предпочитаните дестинации за почивка са Варна, Бургас, Слънчев Бряг, Ахтопол и Китен. Близо 100% е увеличението на пътниците спрямо предходните месеци при автобусните превозвачи. Има обаче и съкращения на автобусни линии.

"Имаме съкращения на линии. Ако направим равносметка, във времето преди пандемията от Централна автогара за Варна тръгваха преди 27 автобуса на ден, в момента тръгват 15. Към Бургас тръгваха 21-22 на ден, сега са 13, като към тях има и 2-3 извънредни за сезона", уточни иван Мирославон от Централната автогара в София.

Цените на билетите за автобусите спрямо миналата са се покачили малко. А билетите за БДЖ остават непроменени. 

От БДЖ са предвидили при усилване на потока от пътници да добавят още вагони и нощни линии. Търсенето на билети за спалните вагони трябва да започне рано, поне месец предварително. Заради украинските бежанци се очаква засиленият пътникопоток да продължи до средата на септември. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК