България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

120% ръст на пътуванията: Почиваме най-често в Турция, Гърция, Египет, Тунис и Дубай

"Най-хубаво е, че ваучерите за храна ще станат и ваучери за туризъм", каза доц. Румен Драганов

29.06.2022 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова

120% ръст на пътуванията на българите в чужбина през май месец, това отчете Националният статистически институт.

"Става въпрос за трети месец с ръст над 100% на пътуванията на българите в чужбина. От една страна това е след пандемията, а от друга - знаем, че има изключително много спестявания в банките и инфлацията принуди хората да търсят начини как да си използват парите. В някои случаи е трудно да се запишете за дадена група", каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че 114% пък е ръстът на чужденците, които са влезли у нас през месец май.

"Имаме много голям наплив на чужденци, увеличаване на полетите по летищата. Не се усеща войната в Украйна. Най-често българите избират да пътуват до Турция, Гърция, Египет, Тунис, Дубай. Летният сезон стартира изключително силно в сравнение с това, което беше през изминалите 2 години. Хаосът по летищата е предизвикан от многото пътувания и трудността от обслужване. Ръководството на въздушното движение каза, че такъв огромен трафик от самолети над България не са виждали", допълни Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма сподели, че в момента в Албена се провежда конференция как може да се използват балнео курортите за лечение след Ковид-19.

"Нашите балнео и SPA комплекси работеха изключително добре по време на пандемията. Това бяха местата с най-висока заетост. Но туризмът винаги е под някакво напрежение и винаги има нещо, което се случва. Вече гледаме към следващия сезон и имаме своите притеснения какво би се случило", подчерта Драганов.

От думите му стана ясно, че германците, които са в България на почивка, ползват всичките услуги на германската здравна каса.

"Нашата Здравна каса няма пътека, която да се казва "Пост-Ковид" и да се ползва в SPA курортите. Най-хубаво е, че ваучерите за храна ще станат и ваучери за туризъм. Над милиард са парите, които са заделени в тази част", посочи Румен Драганов.

Попитан дали все още има проблем с персонала, той отговори: "Проблемът с персонала стои дотолкова, доколкото персоналът се научи да си търси парите, за които работи. Онзи персонал, който работеше през социализма и работеше без заплащане, умря. Големият проблем на тези, които работят, да могат да регулират заплащанията. Не може да се конкурираме с Гърция, защото тя не познава системата "ол инклузив ", Гърция има таверни."

Драганов добави, че средната цена на два шезлонга с чадър у нас е 27 лв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК