Започна летният сезон: Морето ни посреща с по-високи цени

Сянката на плажа по Северното Черноморие тази година струва от 5 до 10 лева

01.06.2022 | 19:05 Редактор: Здравко Черкезов

Увеличението на цените по морето вече е факт. С много слънце и по-висока цена на сянката на  плажа - така започна новия летен сезон във Варна. Сянката на плажа по Северното Черноморие тази година струва от 5 до 10 лева. 

"Тази година, както последните 10, цените са същите, тъй като екстрата чадър не е жизненоважна като олиото. Решили сме да заложим на повече оборот, по-малко печалба за сметка на цените", посочи концесионерът на плаж "Офицерски" във Варна Дирон Рисовски.

Цената на любимата комбинация на българите в заведенията по морето - цаца и бира, също е скочила - средно между 10 и 15%.

"Средно за една наливна бира се плаща 3,29 лв. миналия сезон, 10% е повишението, за цацата също. Това е компромис, защото не сме в силен сезон, направихме компромис заради хората, за да стартираме уверено", обясни Снежана Бойкова.

И първите туристи забелязват скока в цените, но казват, че това няма да ги спре от плажни удоволствия. 

Високите цени обаче вървят с ръст на заплатите. Така собствениците се надяват да решата основния си проблем с дефицита на персонал.

Георги Есов от над 20 години е спасител. И този сезон ще бъде на плажа, за да предаде своя опит на по-младите. "Тази година сме много добре откъм спасители, в пиков час ще има 15 на пост, сега са 10", каза той.

Така на фона на високата инфлация и сянката на бежанската вълна от Украйна, стартът на сезона по морето е даден. Тази година персоналът ще бъде подкрепен и то стотици украинци, намерили работа по курортите. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
yoga
преди 2 месеца
На 50 метра от Офицерският плаж се изливат гов-ата на младите кадети от Морското училище. На спечелилите - честито. Гмуркаш и като изплуваш насреща ти се хили гов-о.. Сигнализирай за неуместен коментар