Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Ирена Георгиева: Цените на туристическите услуги ще се повишат

15 лв. на ден за настаняване и изхранване на украинските бежанци, каза зам.-министърът на туризма

30.05.2022 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

Вероятно ще има повишение на цените на туристическите услуги. Причината е повишаването на цените на тока, газа, бензина, но българките хотелиери и бизнеса натрупаха пазарен опит и би следвало много внимателно да регулират предлагането с оглед на това, че очакваме чуждестранни туристи, както и българските туристи. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева в предаването Money.big по Bulgaria On Air.

"Геополитическата обстановка намалява очакванията да имаме туристи от Русия и от Украйна. Има интерес от Румъния, Полша, Великобритания, Израел. Очакваме труден сезон".

Заявените полети на морските ни летища са за 9 000, което бележи ръст спрямо лятото на 2021-а година, така че има основания за умерен оптимизъм.

"Българския туристически бизнес продължава да работи по качеството на туристическия продукт. По отношение на рекламата колкото повече прави Министерство със скромния бюджет, толкова по-големи очаквания има. Това, което прави министерство на туризма е т.нар. "умна реклама" - повече с по-малко средства", заяви Георгиева.

"България да се наложи като целогодишна туристическа дестинация - това е целта на Министерство на туризма през следващите 4 години. Искаме да създадем гаранционен фонд, който ще защити интересите на потребителите по-добре от съществуващата в момента туристическа защита", заяви тя.

На 31-взимай приключва програмата, по която българските хотелиери получаваха по 40 лева за приютен бежанец. От първи юни обаче щабът е предложил нова програма с други параметри, при които се включват държавни, общински или ведомствени бази, но и частни хотели. Те могат да продължават да участват в програмата. Ще се включат и повече хотелиери от други части на страната. Процесът по релокиране на бежанците започна по новите места за настаняване.

"Настаняването и изхранването от 24 февруари до 31 март вече е платено и е в размер от малко над 15 милиона лева. Предстои плащането на втория период за април, за който ще бъдат изплатени над 50 милиона лева. Предстои изплащане и за настоящия период - около 60 милиона лева. Параметрите на новата програма са по различни. На хотели и държавни бази ще бъдат изплатени по 15 лева на ден за настаняване и изхранване по три пъти на ден. Само за настаняване - по 10 лева. Тази програма ще върви до 31 август", заяви той.

Една трета от хотелите от сегашната програма се съгласяват да продължат да участват в програмата, заяви той.

Недостиг на персонал

По думите й ще има много по-улеснена възможност бежанците да започнат работа. "До момента са подадени близо 1300 заявления от родители за това украинските деца да започнат училище или да бъдат включени в българската образователна система. Към края на май има близо 4000 сключени договори за работа с участие на украински граждани на пазара на труда", заяви тя.

Колко украинци решават да напуснат България

"По информация на Държавната агенция за бежанците има такъв процес, при който украинци решават да се върнат в страната си. Някои обаче се ориентират към вътрешността на страната ни. В момента у нас има настанени над 58 000 украински граждани. От началото на войната е имало още 37 000 напуснали", коментира тя.

Целия разговор гледайте във видеото!