Кошлуков остана начело на БНТ, ще бъде открита нова процедура за избор на директор

Нито един кандидат не получи необходимите минимум 3 гласа

29.06.2022 | 17:31 Редактор: Ваня Кузманова

Членовете на СЕМ Габриела Наплатанова, Симона Велева, Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева имаха три опита, за да изберат новия генерален директор на Българската национална телевизия. Нито един кандидат обаче не получи необходимите минимум 3 гласа.

При първото гласуване по един глас събраха настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият шеф на новините в БТВ Венелин Петков и юристът Ирина Величкова. Габриела Наплатанова, назначена в Съвета от президента Румен Радев, обяви, че ще се въздържи от гласуване въпреки че подкрепя Венелин Петков. Тя е работила с него и заяви, че го познава от над 20 години. 

"За да няма спекулации, че изборът ми е субективен или емоционален, аз съм длъжна да се въздържа в този избор и да оставя колегите да преценят кого да поставя", заяви Габриела Наплатанова - член на СЕМ. 

След едночасово заседание СЕМ проведе второ гласуване и отново не избра кандидат. Емил Кошлуков получи един глас, а за Венелин Петков и Сашо Диков гласуваха по двама от членовете на медийния регулатор. Третото беше същото и така регулаторът не успя да избере нов директор. 

"Нито един от претендентите не покри в достатъчна степен критериите на СЕМ. Това е прецедент, но законът ни го позволява", посочи председателят на СЕМ Соня Момчилова.  

Пролет Велкова заяви, че не се гордее с резултата от днешната процедура, защото според нея "не е в обществен интерес" и не е в услуга на авторитета на БНТ. 

"Днес си припомних един слух, че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков. Аз се възмутих от това, но ето - виждаме, че се случва. Това е силно симптоматично и ме навежда на един въпрос до колко са автономни нашите гласове, които дадохме тук", заяви Пролет Велкова - член на СЕМ. 

Симона Велева също беше разочарована от неуспеха на процедурата по избор на нов директор на обществената телевизия. СИНХРОН: Симона Велева - член на СЕМ - 

"Не е нужно да има сплотеност в СЕМ, достатъчно е да има диалог, компромис и път напред, така че да се намери най-добрият избор", каза Симона Велева - член на СЕМ. 

Според правилата ще трябва да бъде открита нова процедура още на следващото заседание на Съвета. До тогава настоящият генерален директор Емил Кошлуков ще остане начело на БНТ. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК