Доброволческа мисия: 16-годишен ученик в САЩ помага в търновска болница

От стационара са много благодарни на младежа, а нуждата от доброволци ще се засилва с поредната Ковид вълна

03.07.2022 | 14:15 Редактор: Жаклина Иванова

Ученик в Съединените щати, роден във Велико Търново, се записа като доброволец в болницата в града. Той е санитар в реанимацията, където се грижи за тежкоболни пациенти.

16-годишният Стефан Радойчев живее с майка си във Велико Търново. От миналата година учи в институт с медицинска насоченост в частна гимназия в Пенсилвания. Решил е през лятната ваканция да се запознае и на практика с работата в болница.

"Смятам, че ще е полезно за мен и обучението ми в сферата на медицината. От малък мечтая да се развивам в сферата на медицината. От това, което видях, хирургията ми харесва. Процесът да станеш доброволец в САЩ е много дълъг", каза той.

От ръководството на болницата насочили тийнейджъра да помага в най-тежкото отделение, в което ежедневно пациентите са между живота и смъртта.

"Решихме да бъде в Отделението по анестезия и интензивно лечение. Там да се запознае с колектива, а колегите да го въведат и да започне съответно доброволческата си дейност. Идеята ни е после да продължи с дейност в Спешното отделение", посочи медицинският директор д-р Галина Гарева.

"В началото беше доста емоционално да видиш хора в такова тежко състояние. С течение на времето, лека-полека, разбираш хода на работата, научаваш се. Моята работа като санитар е да разнасям консумативи, да помагам на болните да се подготвят за операция, храня пациентите и т.н.", обясни Стефан.

Той ще помага в болницата до края на август, като остава твърдо решен да се посвети на лекарската професия. От стационара са много благодарни на младежа, а с поредната Ковид вълна нуждата от доброволци ще се засилва.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК