Нов кабинет или избори: Какво ни чака след свалянето на правителството

Конституционната рулетка се завърта, а ключова роля има президентът Румен Радев

23.06.2022 | 18:42 Редактор: Жаклина Иванова

След гласувания вот на недоверие следва да се завърти и конституционната рулетка, като ключова роля има президентът Румен Радев.

Следват консултации при президента, а след тях - връчването на проучвателните мандати. Първите два са на най-големите парламентарно представи партии, а третият мандат е по избор. Срок за това няма.

"В практиката и теорията се въвежда понятието т.нар "разумен срок". Нямаме дефиниция и обем на разумния срок", каза конституционалистът Орлин Колев.

Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът трябва да назначи служебно правителство. Дотогава правителството в оставка продължава да изпълнява задълженията си.

"Правителството дори и в оставката, каквото е в момента, продължава да функционира до избора на ново правителство от НС или до назначаването на служебно от президента", заяви още Колев.

А големият въпрос е ще има ли избори.

"Колкото по-бързо отидем на избори, толкова ще е по-малка цената, която ще платим за сегашната политическа криза. Управлявалите досега няма как да не платят цена за своето управление. С тези протести се опитват да минимизират щетите, които би трябвало да понесат", подчерта политологът Румяна Коларова.

Според експертите следващото експертно правителство ще е на евроатлантическа база. А всяка партия ще трябва да покаже друг вид политика и нови лица.

По първоначални изчисления предсрочни избори може да има на 25 септември или 5 октомври.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК