Радев поиска Национален културен институт да обединява българите в чужбина

Това трябва да става чрез българския език и култура

22.06.2022 | 16:16 Редактор: Тодор Петров
Радев поиска Национален културен институт да обединява българите в чужбина

Необходим ни е Национален културен институт, който да обединява българските общности зад граница чрез българския език и култура, заяви президентът Румен Радев, който откри Национална конференция за българския език "Език свещен" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Държавният глава подчерта огромната роля на форума, който поставя във фокуса на дискусията важните проблеми пред утвърждаването и развитието на българския език в България и в чужбина. 

По думите му това се случва в труден и предизвикателен момент, когато България е раздирана от вътрешнополитически противоречия и решава важни въпроси на полето и на международната дипломация, засягащи бъдещето на страната, на нашите съседни държави и мястото ни в ЕС. 

"В този труден и предизвикателен момент, вие връщате дебата там, където му е мястото – за да устоите България като държава, за нашата сплотеност, единство и бъдеще като нация, а това несъмнено е нашият език", обърна се президентът към участниците в конференцията.

Той бе категоричен, че българската държава не трябва да позволи децата на българите в чужбина да забравят собствения си език. "Те винаги ще носят България в сърцето си, ако могат да мислят, мечтаят и говорят на български език", подчерта още президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК