Инфлацията у нас е с 5,3% повече от средната за еврозоната

В еврозоната е 8,8%, в България - 13,4%

17.06.2022 | 16:18 Редактор: Здравко Черкезов
Инфлацията у нас е с 5,3% повече от средната за еврозоната

Инфлацията в Европейския съюз през май отбелязва нов рекорд и достига до 8,8 процента на годишна база, информира Евростат, цитирана от БТА. Само в еврозоната инфлацията е 8,1 на сто. Руската военна инвазия в Украйна влоши още повече глобалните вериги за доставки и доведе до поскъпване на енергийните ресурси и на стоките, отчитат от европейската статистическа служба.

При 14 страни от ЕС инфлацията през май е по-висока на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз. Най-високото й ниво е отчетено в Естония (20,1 процента). Следват Литва (18,5 процента) и Латвия (16,8 процента).

България е на пето място сред страните от ЕС по-поскъпване на живота - 13,4 процента на годишна база. Данните са според хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP). Националната ни статистика отчете в сряда ускоряване на годишната инфлация до 15,6 процента през май.

При 13 държави от ЕС инфлацията през май е равна или по-ниска  на годишна база от средното равнище за целия Европейски съюз (8,8 процента). Най-ниското й ниво е отчетено в Малта (5,8 процента) и Франция (5,8 процента). Следват Финландия (7,1 процента) и Италия (7,3 процента).

Снимка: Eurostat

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ГооШоо
преди 1 година
Как може да говорите така. Измамника осъден за кражби в няколко държави Асен Василев е подсигурил себе си с комисионите за газа и нефта. Не се безпокойте за тях ПП са номер едно крадци. ГЕРБ или БСП 4 са пионерска организация сравнение с ПП. Чакам новия проект на президент Радев. Сигнализирай за неуместен коментар