Инфлацията у нас достигна нивата от 1998 г., най-тежко удря пенсионерите

Цените са се увеличили с 15.6%

15.06.2022 | 19:16 Редактор: Искра Ангелова

Рекордна инфлация отчита националната статистика през месец май. Тя вече надхвърля 15 на сто. Подобен ръст не е имало от 1998 година насам. Тогава инфлацията достигна 18 на сто.

Данните сочат, че през миналия месец цените са се увеличили с 15.6%. А от началото на годината са нараснали с малко над 9 на 100. Средногодишната инфлация за периода юни 2021 година - май 2022 г., спрямо същия период - година по-рано, е 8.1%.

За месец храните са поскъпнали с 1,8%. От април до май - режийните разходи са се повишили с 1,5, а транспортните с 3.2%. Скокът при хляба, само за месец, е с 9.4, а при картофите - с 15 на сто. Ръст има и при цените на кашкавала и сиренето - съответно с 4 и с почти 3%. Цената на олиото се е повишила с 2.2 на сто.

В квартален магазин в Хасково хранителните продукти пристигат всеки ден с нови цени.

"Инфлацията от началото на годината досега е доста голяма, на някои неща е 30%, на други надхвърля 50%. Най-поскъпнали са основните храни - сирена, яйцата също дойдоха последния път нагоре 3,70 лв. на кора, млечните, маслата, кашкавалите, колбасите. И лютениците са доста вдигнати", сподели собственикът на хранителен магазин Камелия Ангелова.

Поскъпването най-тежко усещат възрастните хора.

"Това не е живот вече. С 370 лева пенсия, 200 лева за лекарства даваме", каза Станка Стоянова.

Пенсионерите се опасяват и че инфлацията ще изяде очакваното увеличение на пенсиите.

"Държавата с най-ниските заплати и най-високите цени. Върнах се преди няколко месеца от Англия, там цените са ниски, а заплатите високи. Наистина е много притеснително", допълни Йорданка Георгиева.

Според бившия социален министър Иван Нейков пикът на инфлацията вече е преодолян. Ако обаче не бъде приета актуализацията на бюджета, възрастните хора ще получат само 6% увеличение на пенсиите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК