Социологията говори: Българите са песимисти за бъдещето на страната

Социологическо изследване на "Тренд" сочи, че за близо 91% от хората ниските доходи са сериозен проблем

14.06.2022 | 15:28 Редактор: Теодора Патронова
Социологията говори: Българите са песимисти за бъдещето на страната

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

"България се топи", каза социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд". Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че "България умира", "България няма да я бъде", съобщи БНР.

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина”, заключи Димитър Ганев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК