Демограф: Под 7 милиона сме, но процесът е обратим

Според доц. Георги Бърдаров България няма да изчезне

18.04.2020 | 16:10 Редактор: Ралица Братанова

Вече официално сме под 7 милиона души население, по данните от тази седмица на НСИ. Противно на мненията, че се топим като нация и този процес ще продължава, доц. Георги Бърдаров от СУ - географ и университетски преподавател по демография смята, че процесът не е необратим, а напротив. 

В разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR доц. Бърдаров посочи, че в Европа има подобни прецеденти и даде пример с Ирландия.

"Имаме ясна тенденция за намаляване на населението с един средно голям град от 40-50 хиляди души всяка година. Но България няма да изчезне, убеден съм в това. Противник съм на апокалиптичните прогнози," заяви доц. Бърдаров.

"Имаме примери на държави, които са били в по-тежка демографска ситуация и са излезли от нея. Аз ще дам примера с Ирландия. През 19 век, като повечето европейски държави, тя преживява демографски взрив. В средата на 19 век има гладна епидемия и населението се редуцира наполовина. В средата на 20 век Ирландия изпада в много тежка социално-икономическа криза и през 50-те години на 20 век емигрира 80 % от населението, родено пред 30-те години. Това е безпрецедентно. Ирландия е в икономически, демографски и социален колапс," заяви доц. Бърдаров.

"От 60-те години обаче започва рестарт на държавата, като се акцентира на образование, индустриализация и 20 години по-късно Ирландия има една от най-добрите образователни системи в целия свят, 30 години по -късно е определяна като европейски икономически тигър, а 40 години по-късно е с най-добрите демографски показатели в цяла Европа. И до ден днешен тя води с процент младо активно население," добави демографът.

По думите му това е едни пример от съвремието с държава, която в много отношения е аналогична на България.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Бърдаров може да проследите днес от 17:30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК