Трявна обяви частично бедствено положение след поройните дъждове

За милиони са щетите в Северозападна България след пороите

13.06.2022 | 12:45 Редактор: Ваня Кузманова

Отнесени мостове, разрушени пътища, наводнени къщи. За милиони са щетите в Северозападна България след пороите с бури, връхлетели я вчера.

Най-тежка е ситуацията в Трявна. Снощи проливен дъжд се изсипва над Трявна. Много бързо се пълни местната река и деретата излизат извън коритата си. Засегната е част от инфраструктурата.

В това число десетки домове на хората, гарата в града също е залята от приливната вълна. Хората се опитват да изчистят подземните етажи. Над 60 л/кв.м е количеството дъжд, което се е изсипало. 

Домът на 73-годишната Пепа Христова е потънал под кал и вода. Изживява ужаса на наводнението за твори път след 2014 година. Живеещите на ул. "Украйна" се оплакаха, че тя не е ремонтирана качествено и това е допринесло за увеличаване на щетите.

"Все е ставало наводнение, вода е влизала, ама така да откърти плочите - не е било. Такова бедствие досега не съм виждал", сподели един от потърпевшите жители. 

След заседание на кризисния щаб от общината обявиха частично бедствено положение.

"Каквото успяваме - правим. Хората са притеснени от създалата се ситуация", посочи кметът на община Трявна Силвия Кръстева. 

На помощ за пострадалите се притекоха и доброволци. Вече са се обърнали към Министерството на регионалното развитие за помощ. Утре със ситуацията се очаква да се запознае и премиерът Кирил Петков. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК