Рашков: Стотици милиони за "Хемус" са отивали за скъпи имоти и в лични сметки в ОАЕ

"Реформите в МВР са започнали, а някои от тях – са завършили", заяви вицепремиерът

09.06.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Пари за строителството на магистрала "Хемус" са отивали за луксозни имоти и в сметки зад граница. Тези разкрития направи вътрешният министър на фона на политическите трусове от последните дни. Според Бойко Рашков, има опасност да се повтори схемата, чрез която са били източени милиони от строителството на пътища у нас.

Реформите в МВР са започнали, а някои от тях – са завършили, така отговори на опонентите си силовият министър.

"Министерството, в частност министърът, политическото ръководство, виждате ли - не се било справяло с реформите в МВР. Какво показва това - че тези хора са в парламента, една част от тях, повече от година, или една година - те просто не знаят за какво са в НС", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Стотици милиони, платени авансово за изграждането на магистрала "Хемус" всъщност са послужили за покупка на луксозни хотелски комплекси и дивиденти по лични сметки в Обединените арабски емирства, разкри още вътрешният министър.

"Тези средства са изразходвани, но без това да е насочено към изграждане на пътища и магистрали. Средствата бяха отпускани, вкл. за лотове от "Хемус", за които няма дори утвърдено трасе", обясни Рашков.

Подготвяло се и ново безконтролно харчене на огромни бюджетни средства към същите фирми. Дали регионалният министър, подал оставка днес, е знаел за престъпните планове, не е ясно.

"Нямаме такива данни към настоящия момент, но мога с голяма степен на убеденост да кажа, че начинът, по който се подготвя разходването на тези бюджетни средства, не предвижда абсолютно никакви гаранции, че няма да се повтори схемата, за която току-що говорихме", коментира вицепремиерът.

Рашков все още не е отговорил на поканата на премиера да заеме ръководното място начело на Антикорупционната комисия. Ако това се случи не е ясно кой ще застане начело на силовото ведомство.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК