Тошко Йорданов: Петков наруши споразумението, това правителство приключи

Има факти, че се опитваха да заобиколят решението за Северна Македония, заяви депутатът от ИТН

09.06.2022 | 12:52 Редактор: Жаклина Иванова
Тошко Йорданов: Петков наруши споразумението, това правителство приключи

"Това правителство приключи и тази коалиция приключи. Оттам нататък какво ще се случи, ще видим", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) пред журналисти. Той участва в национална дискусия "Демографията няма цена".

"В момента това положение е нетърпимо, няма да продължим по този начин и дори нещо по-нататък да се случи, няма да е при тези условия", категоричен бе Йорданов.

По думите му е имало опит да се заобиколи националният интерес и договорката в коалиционното споразумение по темата Република Северна Македония.

"Нещата ескалираха. Те нарушаваха коалиционното споразумение и това можеше да се случи още преди три месеца. Кирил Петков нарушаваше коалиционното споразумение в частта външна политика. Има факти, че се опитваха да заобиколят решението и на парламента, и на държавата, пък и на хората по отношение на Северна Македония", каза той, цитиран от БТА.

Йорданов отбеляза, че всички министри ще депозират оставка. И изтъкна, че в момента министърът на енергетиката Александър Николов и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова са в чужбина, но и те ще подадат оставка.

Относно перспективата за провеждане на предсрочни избори, Йорданов коментира, че всичко е въпрос на конфигурация. Във връзка с актуализацията на бюджета, той уточни, че ИТН ще подкрепят "социалната сфера, пенсиите на хората - всичко останало не".

"Бюджетът се гласува по параграфи, така че могат да забравят всичко останало. Амбицията на Асен Василев да изхарчи една торба пари, неясно къде, няма да се случи", посочи Йорданов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК