Деца в безизходица - грижат се за болни родители, братя и сестри, спират училище

116 обаждания за проблеми в семейството са подадени за 4 месеца на Националната телефонна линия 116 111

03.06.2022 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева
Деца в безизходица - грижат се за болни родители, братя и сестри, спират училище

116 обаждания от деца за проблеми в семейството са постъпили за първите четири месеца на годината на Националната телефонна линия 116 111. Най-често децата се обаждат, за да споделят ситуацията, в която се намират и да потърсят съвет за излизане от нея. Проблемите на децата са от липса на внимание до поемане на грижата за по-малки деца в семейството.

Подкрепа от консултантите на Националната телефонна линия за деца 116 111 е потърсило непълнолетно момиче, на което му се налага да поеме изцяло грижите за лежащо болната си майка и по-малките си братя и сестри. Бащата работи в друг голям град и успява само с финансова подкрепа. Момичето споделя, че ситуацията ѝ тежи и не може да се справи. Това е довело и до отпадането й от образователната система. Детето своевременно е насочено към отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане", за да може момичето и близките му да получат необходимата подкрепа и да бъдат включени в използването на социални услуги в общността.

За първите 4 месеца има и 70 обаждания с информация и сигнали за риск от неглижиране и пренебрегване на дете. Консултантите са потърсени по тази тема от четири майки и десет бащи. Съседи и роднини също са сигнализирали за случаи на неглижиране. 

Възрастен съобщава за деца, чиито родители са разделени, а майката системно употребява психоактивни вещества. Децата често оставали гладни, нямали адекватен режим на сън. 

Държавната агенция за закрила на детето проследява резултатите и взетите мерки за подкрепа на децата и близките им.

"За ДАЗД e от първостепенно значение Националната телефонна линия за деца 116 111 да бъде разпознаваема и да се ползва с доверието, както на децата, така и на възрастните. Отчитаме значителни успехи в тази насока. Номерът 116 111 с всеки изминал месец става предпочитан начин да се подаде сигнал или да се потърси съдействие за дете в риск. Това е една голяма крачка към осъзнаването на цялото общество, че само заедно може да направим живота по-добър и безопасен за всяко дете. Обаждането на 116 111 е безплатно, който желае, може да остане със сигурност анонимен", заяви председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.