Приемен родител пребивал, рязал с нож и заплашвал, че ще убие поверено му дете

Жената счупила дръжката на дървена метла, докато удряла момчето, сложила му чувал на главата, за да го дави в река

26.05.2022 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева
Приемен родител пребивал, рязал с нож и заплашвал, че ще убие поверено му дете

58-годишен приемен родител е предаден на съд по три обвинения - закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания спрямо непълнолетно дете.

Жената е преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена за такъв със заповед на директора на институцията за социално подпомагане в Враца.

През юли 2017 г. в семейството ѝ било настанено 10-годишно момче. Тя му купила дрехи, имало свое легло. Не след дълго започнала да възлага на детето различни задачи – плевене на градина, цепене на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който отказало да продължи да работи, жената го ударила и го изпратила в стаята му. Казала му, че ще бъде лишен от храна.

През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да бие детето, да го тормози, да го обижда и заплашва, уточниха от Апелативната прокуратура в София.

В началото на юни 2021 г. момчето взело, без да пита, слушалките на сина на приемната майка. Тя го пребила с дървената дръжка на метла. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно.

Същата вечер го била с точилка, нанесла му рани с нож в областта на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие накарала момчето да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта пострадалият се събудил с вързани зад гърба ръце. Обвиняемата му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще умре. В един момент се отказала и развързала детето.

На сутринта Р.И. отново ударила момчето и му казала да се маха, защото "не може да го гледа".

Със синини от побои по цялото тяло, с множество рани от пробождане с ножа, уплашено за живота си момчето отишло на училище. Учителят го разпитал какво се е случило. Първоначално детето плачело и не искало да споделя, но впоследствие разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето спестило подробности от страх да не бъде убито.

Детето било насочен в център за настаняване от семеен тип и прегледано от съдебен лекар.

Според учителите момчето било скромно, свито, неконфликтно, много притеснително и уплашено.

Понастоящем той е ученик в 8-ми клас. Педагозите споделят, че видимо е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми.

Предстои насрочване на делото срещу приемния родител в съда.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК