МВР: Най-често крадци задигат нови коли на бежанци от Украйна, крадат и номера

Полицията ще грижи за охраната по време на разселването от хотелите по Черноморието

26.05.2022 | 19:05 Редактор: Елеонора Танева

За охраната по време на преместването на бежанците ще отговарят от полицията. Днес от МВР обобщиха и на какви кражби най-често са ставали жертва украинските граждани.

24 часа след пристигането им в Несебър, семейният автомобил на Дмитри от Запорожие е откраднат.

"В колата бяха всичките ѝ вещи - детска количка, детски храни, всичко загубихме. Благодаря на доброволците, че ни намериха количка и сега отиваме да я вземем", сподели Дмитри Бабенко.

От полицията съобщиха, че по-голямата част от тези престъпления са разкрити и посочиха защо родните автоджамбази проявяват интерес към автомобилите на бежанците.

"Прави впечатление, че доста от автомобилите, които управляват украинските граждани, са нови. Има такива на по 1-2 години. Точно те представляват интерес. Онзи ден имаше един Nissan в Бургас. Там са насочени усилията ни", заяви зам.-главен секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев.

Друг проблем, с който украинските граждани се сблъскаха през последните месеци у нас, е кражбата на регистрационни табели.

"Знаем, че трябва да си направим застраховки на колите. В групата ни се коментира, че това е необходимо в България", каза Виктория.

"Предполагаме, че се крадат, защото има решение на Министерския съвет, въз основа на което техните автомобили не подлежат на винетни такси. И другото е за престъпни цели", уточни гл. комисар Станев.

Българските служби следят и криминалния контингент заедно с украинските и европейски служби. 

Вече е започнало и преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието, където помещенията ще се ползват за туристи през сезона, съобщиха от туристическия бранш. 

"До момента са ползвали търговски стаи на търговски цени, сега трябва да отидат в нетърговската част - тя може да е същата, но там няма камериерка, няма пране на чаршафи и те се приравняват като един член на персонала", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

Полицията е ангажирана с охраната и опазването на реда по време на преместването на украинските бежанци. 

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК