В безизходица - бежанци се запасяват с памперси, не знаят накъде ще бъдат разселени

Около 35 000 украинци трябва да бъдат преместени от хотелите в Слънчев бряг

26.05.2022 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Закриват Кризисния център за бежанците в Бургас. Днес бяха раздадени последните помощи. Както Bulgaria ON AIR първа ви информира "Морската гара" се подготвя за буферна зона, където украинците ще изчакват да бъдат транспортирани с влакове от Южното Черноморие към вътрешността на страната.

Празни рафтове и липса на информация. Такава е ситуацията в кризисния център за бежанци в Бургас.

"Ние, които раздавахме помощи, прекратяваме дейността си от 1 юни, защото вече няма. Не можем да разберем Българският червен кръст къде ще ги раздава. Вече две седмици никой не ни помага", не крие безпокойството си Оксана Войкевич, която е доброволец.

Пред Кризисния център е и Яна от Днепър. Успяла е да вземе последните памперси за дъщеря си Елизавета, която днес навършва 7 месеца. Семейството трябва да напусне хотела в Приморско до 31 май.

"Засега искаме да останем тук. Защото у нас е война. В Днепър летят бомби и е страшно. Искаме да останем в Приморско, защото сме с малки деца. Те вече се адаптираха, боим се, че може да започнат да боледуват", каза Яна.

"Не знаем още къде ще бъдем. Нищо не ни казват. Знаем, че приключва програмата. Чакаме, за да видим, къде ще ни преместят. Нашият хотелиер няма да участва в новата програма", притеснява се Альона, която е бежанец от Запорожие.

Около 35 000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотелите в Слънчев бряг.

"В хотел "Х" в Слънчев бряг ще бъдат изпратени бройката автобуси, които трябва да вземат хората от хотела, за да бъдат разселени. Ще ги извозят до "Морска гара", която става буферен център. В момента я разчистваме, махаме хуманитарната зона", уточни зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Подготвят се и две бази на юг и север от Бургас, където бежанците ще могат да пренощуват, ако се наложи да чакат по-дълго. Очаква се първите два извънредни влака да потеглят още в неделя. 

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК