Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисният ни план е правилен

"Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни", посочи икономическият министър

23.05.2022 | 16:10 Редактор: Жаклина Иванова
Нинова: ЕК и МВФ потвърдиха, че антикризисният ни план е правилен

Европейската комисия потвърди правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръча да продължим целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени и да осигурим бюджетни средства за енергийна сигурност. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, след като ЕК обяви препоръките си към България в областта на икономиката.

"Коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни. Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията е спасителна мярка за икономиката и работните места", отбеляза тя.

Нинова припомни, че в същото време Международният валутен фонд препоръча да се даде подкрепа за най-бедните и уязвими групи. У нас това са пенсионерите, децата, младите семейства и работещите бедни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

"В този смисъл социалната политика на българското правителство е абсолютно адекватна на ситуацията. Увеличението на пенсиите с 20%, данъчни облекчения за работещи родители от 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на ваучерите за работници от 1 млрд. лв. на 1 млрд. 200 млн. лв. са ориентирани с грижа за най-уязвимите", коментира министърът.

И ЕК, и МВФ потвърждават, че това са работещите мерки, заключи Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК