Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Деница Сачева: Мерките на правителството ще увеличат инфлацията

Добавките към пенсиите ще изкривят пенсионната система, коментира бившият социален министър

23.05.2022 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова
Деница Сачева: Мерките на правителството ще увеличат инфлацията

„Много трудно е да се ориентираме, кои са мерките на правителството, защото бяха обявявани по много странен начин и на практика не знаем какви са те, защото параметрите им непрекъснато се променят – да вземем за пример горивото, пенсиите и детските. Освен това, мерките наистина трябва да бъдат определени от парламента, защото изискват актуализация на бюджета. На последно място, тези мерки ще увеличат инфлацията, вместо да я ограничат и всеки сам ще прецени дали получената компенсация би им помогнала“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Деница Сачева, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър.

„На първо място най-грешното решение би било инкорпорирането на тези 60 лв. Всички, включително и управляващите, сме обсъждали, че ако ще се подпомагат най-бедните пенсионери, те биха се подпомогнали със социална помощ. Имаше достатъчно време това да се развие още от януари месец и дори тази помощ да е по-висока от 60 лв. Но в момента това ще изкриви пенсионната система, защото това не са пари, налични в НОИ от осигуровки, а трябва да дойдат от нашите данъци или данъците трябва да се увеличат в някакъв момент през следващата година. Това е неизбежен факт. Другият вариант е да се вземат нови заеми, а да се плащат пенсии със заеми и данъци е грешно“, коментира Деница Сачева.

Според бившия социален министър, това е един експеримент. „Може би точно това не би я разбило. На първи октомври е планирано преизчисление. Ако се използва осигурителният доход за 2021 г., той ще струва 5 млрд. и от него полза биха имали само около 700 000 пенсионери, защото само техните пенсии биха се увеличили. Затова очаквахме да видим концепция за бъдещето и разчети за средносрочната прогноза. Тази година се радваме на добри приходи заради инфлацията, но догодина, когато тя бъде овладяна, откъде ще дойдат те? Вдигането на пенсиите с предвидените 6 млрд. и половина не трябва да важат единствено за тази година, а и за следващите. Поради това призовавам българските пенсионери да не бързат да правят изчисления и да не се радват на тези 20 %“, категорична е Деница Сачева.

„На първо място пенсиите с 60-те лв. се получават и в момента. Освен това от 1-ви юли бе планирано увеличение 6.1 % по швейцарското правило и всеки пенсионер вече си беше направил сметката, колко би трябвало да получи през този месец. В момента остават само тези 4 %, които в момента се додават, за да стане увеличението общо 10 % вместо 6 %. Всичко зависи от това, кога ще се внесе и приеме актуализацията. Във всеки случай е невъзможно това да стане до две седмици. Вероятно хората биха могли да получат някакво увеличение едва през месец август. Тези мерки не могат да се нарекат „антикризисни“, защото не се осъществяват веднага“, уточнява бившият социален министър.

По думите на Деница Сачева, всички обявени мерки, касаещи ДДС и акциз няма да повлияят. Намаляването на цените не може да се случи по този начин. Акцизът в горивата и тока например е 2 лв., реално погледнато, какво ще е облекчението, ако например токът с цена от 415 лв. се намали с 2 лв.?

„Лично за мен това е почти абсурдно! Това означава бензинът да се зарежда с лична карта и някъде да се създаде централен регистър, за да може да се следи кой колко гориво налива и да се издават непрекъснато фактури на физически лица, за да се доказва, че колата е лична, а не служебна. Всичко това би затруднило бензиностанциите и ще удвои времето им за обслужване“, коментира Деница Сачева отстъпките от 25 ст. На литър бензин за физически лица.

„Четох един от анализите за мерките – според автора му, мерките са предложени от PR-ите, а не от икономистите, т.е. търси се някакъв друг ефект, а не този, който всички ние целим. Повтарям, че щеше да е най-удачно да се направи социална помощ за пенсионерите и най-слабите. 10-те процента ще бъдат върху пенсията, а не върху дохода, който пенсионерът получава в момента с добавката и от тук също ще има объркване“, обяснява бившият социален министър.

На въпрос, ще има ли по-ниски пенсии от 467 лв. през месец август, Деница Сачева отговори: „Това зависи от решението на парламента. Има пенсионери, които в момента получават добавка, изравняваща дохода от месец декември поради компенсацията за тогавашното объркване към пенсионерите, които получиха по-малко пари отколкото през декември. В момента някой, който получава социална пенсия, без втората добавка, би получавал с до 10 лв. по-малко, отколкото предишния месец. Във всеки случай не е виновен НОИ – той е механизъм, изпълняващ единствено политическите решения, които в момента създават само хаос и безредие. Силно се надявам управляващите да си дават сметка, че от начина им на работа зависи и тяхното бъдеще. Търпението на многобройните пенсионери се изчерпва“.

По повод компенсациите за бизнеса и оплакванията, че само 1 млрд. и 100млн. лв. са получени, а над 3 млн. лв. липсват, Деница Сачева коментира:

„За дадените 4 млрд. се коментира непрекъснато. Според министъра на енергетиката Александър Николов едва милиард и 10 милиона са дадени на бизнеса и около 250 милиона на ЕРП-тата. Правителството трябва да отговори, къде са другите пари. Когато говорим за антикризисни мерки се акцентира върху всички пенсионери, но се питаме къде са всички останали хора, които също би трябвало да получават компенсации за високата инфлация? Положението с българските болници също е доста тежко – много от тях не могат да изпълнят договорените условия в колективния трудов договор и не могат да изплатят заплатите си. Заплатите са повишени на хартия, но на практика хората не могат да ги използват, защото сметките не излизат, особено в малките общински болници. В много училища средствата също не достигат, за да се изплатят повишените заплати“, уточни бившият социален министър.

Ще има ли вот на недоверие към правителството?

„Нека да видим каква ще бъде актуализацията на бюджета. Това ще бъде показателно за политиките на правителството, за да направим разчетите си. За момента виждаме, че българското правителство се нуждае от още време, за да се убеди, че управлението на страната не е добро, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Виждате по какъв начин се харчат парите на данъкоплатците. Ако продължим да гасим пожарите, които създаваме с общите ни пари, това би довело до достатъчно сериозно обществено недоволство, за да може вотът на недоверие да успее. Слаб е секторът на енергетиката, а теми са също така корупцията и социалната политика. Почти няма област, в която да няма нужните аргументи за вот“, каза Деница Сачева.

Целия разговор гледайте във видеото!