Петков: У нас се извършват хибридни атаки, защото сме на страната на Украйна

Това заяви премиерът в интервю на Филип Волкман-Шлук за германския вестник "Велт ам Зонтаг"

22.05.2022 | 19:50 Редактор: Здравко Черкезов
Петков: У нас се извършват хибридни атаки, защото сме на страната на Украйна

В интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг" българският премиер Кирил Петков заяви днес, че в България се извършват поредица от хибридни атаки. Те са наказание за ясната позиция на София на страната на Украйна, смята премиерът.

Интервюто е на Филип Волкман-Шлук.

В интервюто Петков казва, че срещу България е организирана голяма битка, като най-тежка е била кибератаката срещу българските пощи, които непосредствено преди Великден са попречили на изплащането на пенсиите. Атакувано е и електроснабдяването.

"Те мобилизираха всички сили. Така например изведнъж се появи една странна опозиция. Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен", посочва премиерът. Той признава и, че Русия има много т. нар. "приятели и сътрудници" в България, а в руското посолство работят 118 служители, което е нелогично много за малка страна като България. Българският премиер отново казва, че зависимостта от Русия и проблемът с корупцията са двете лица на един и същи проблем.

"Путин използва корупцията като външнополитическо средство. Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничка на моя предшественик Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, но колата бе платена от строителна фирма, изграждала тръбопровода "Турски поток". За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България - служи изключително на руските геополитически интереси, тъй като прекарва газ встрани от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария", посочва още премиерът в интервюто, цитиран от БНР.

Петков припомня и че преди идването му на власт без причина е отказан по-евтин газ от Азербайджан, което би намалило зависимостта от "Газпром".

Пред "Велт ам Зонтаг" Кирил Петков споделя и, че за съжаление българското правосъдие продължава да не работи независимо: 

"Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер, а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства", заявява той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
No name
преди 1 година
Министър- председателят трябва да се освободи от своята зависимост и подчиненост от определени чуждестранни държавни и недържавни структури преди да коментира съветничката на своя предшественик, без да е представил доказателства, че е корумпирана. Защо не отговори кое е дружеството, с което е договарял доставки на газ и на каква цена? Това е сделка в публичен интерес и с публичен ресурс, без проведена конкурсна процедура. Нима тези действия са съобразени със закона, но никой не смее да попита. Сигнализирай за неуместен коментар