"Продължаваме промяната" предлага ръст на пенсиите средно с 21%, 9% ДДС на парното

Мерките ще бъдат обсъдени на лидерска среща на коалицията утре

16.05.2022 | 21:56 Редактор: Теодора Патронова

Пакет от 14 мерки за справяне с икономическата криза на обща стойност 2 милиарда лева, предложиха от "Продължаваме промяната". Парите ще дойдат от допълнително събрани средства в бюджета. Предвидено е увеличение на пенсиите, облекчения за битовите потребители, бизнеса и родителите с деца. Мерките ще бъдат обсъдени на лидерска среща на коалицията утре, на фона на нови искри между управляващите партии.

Сред предложенията на "Продължаваме промяната" е от 1 юли минималната пенсия от 370 лева да се увеличи на 450 лева, а таванът ще стане 3 400 лева. Заложен е и ръст на всички пенсии средно с 21%.

"Тези хора с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност. Като отидат в магазина да си купят нещата", обясни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Помощи са предвидени и за работещите родители. При тях се предвижда данъчното облекчение да се увеличи от 450 на 600 лева за едно дете и от 900 на 1200 за две деца. От 1 юли е заложено също така и намаляване на ДДС на парното за потребителите на Топлофикация от 20% на 9 на сто. Заложено е и компенсиране на потребителите с 25 ст. за литър гориво до 50 литра на месец.

От "Демократична България" призоваха за прецизност.

"По отношение на компенсациите за горивата трябва да бъдат по-внимателно, според мен, насочени тези мерки. За да не позволяваме разхищения", изтъкна Владислав Панев от ДБ.

Ден преди мерките да бъдат обсъдени на коалиционен съвет, с пост във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов обвини партньорите си от "Продължаваме промяната" в недиалогичност.

"Представителите на “Продължаваме промяната” в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват. В тази криза, създадена от войната в Украйна, сума ти хора обясняват какви мерки ще се приложат. Обясняват ги, все едно са последна инстанция. Обясняват и обещават. Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение", посочи Трифонов.

От "Продължаваме промяната" не отговориха конкретно на атаката на лидера на "Има такъв народ".

"Мислим наистина в една посока с нашите партньори за облекчаване на бизнеса  и гражданите", поясни Гюров.

От "Има такъв народ" заявиха, че утре преди лидерската среща на коалицията ще предложат свой пакет от мерки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
разделяй и владей
преди 1 година
Най-много увеличават най-големите пенсии? Познайте кого обслужва това.... Сигнализирай за неуместен коментар