Министър Иванов: България е силно ангажирана към устойчивото рибарство и аквакултури

Земеделският министър заяви това пред генералния директор на ГД "Морско дело и рибарство" на ЕК Чарлина Вичева

12.05.2022 | 14:47 Редактор: Тодор Петров
Министър Иванов: България е силно ангажирана към устойчивото рибарство и аквакултури

България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов след среща с генералния директор на ГД "Морско дело и рибарство" на ЕК Чарлина Вичева, която е на посещение в София.

"Съвместните ни действия на ниво ЕС са предпоставка за справяне с трудностите и за постигане на целите на Общата политика в областта на рибарството в Черно море", каза министърът на земеделието.

Според него в резултат на положените усилия за управление на ресурсите, включително и за постигане на целите на Общата политика в областта на рибарството, се наблюдава осезаем напредък при управлението на риболова и развитието на аквакултурите в Черно море.

"Потвърдих, че България ще продължи с фокусираните си действия за изпълнение на общите цели, залегнали в новата Стратегия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и поетите политически ангажименти за устойчивост на рибарството", каза още министър Иван Иванов.

Земеделският министър посочи, че българският риболовен флот, опериращ в Черно море, се състои от над 1 800 риболовни кораба, от които преобладаващата част извършват дребномащабен крайбрежен риболов, реализирайки близо една четвърт от общия улов на Република България в Черно море. 

"Всички вие сте наясно колко много означават риболовът и аквакултурите за икономиката и стабилността на крайбрежните региони, и колко силно зависими са те от тези дейности", изтъкна земеделският министър, цитиран от Министерството на земеделието.

Снимка: Министерство на земеделието

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК