Опасност от екокатастрофа в язовир "Ивайловград", хората се опитват да спасят рибата

Според рибари причината е източването на язовира

26.04.2022 | 19:39 Редактор: Искра Ангелова

Мъртва риба изплува в язовир Ивайловград край селата Бориславци и Малки Воден. Според рибари причината е източването на язовира. Хората се опитват да спасят рибата, като я връщат обратно във водата. 

В момента рибата хвърля хайвера си, затова местните определят случващото се като екокатастрофа. За проблема вече са сезирани всички отговорни институции.

"Проблемът съществува от 3-4 години. Той се изразява в рязкото или постепенно изпускане на водите на язовир "Ивайловград" до критично ниски нива. Миналото лято беше наполовина, че дори и повече. Сега, в размножителния период на рибите, язовирът по същия начин бива изпуснат, което води към пагубно въздействие към рибните популации", каза зам.-председателят на сдружение "Защита на язовир "Ивайловград" Кирил Митов.

"Когато изпращаме жалби към Министерството на околната среда и водите, отговорът е, че очакват приливна вълна, или през лятото, че няма достатъчно валежи. Но това не е достатъчно като отговор. Очакваме да бъде заложен минимално допустим обем на язовира, както е при повечето комплексно значими язовири, тоест ниво, под което на не може да бъде използвана водата", допълни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК