Работодателските организации излизат на национален протест на 18 май

Настояват за редица промени, заплашиха да поискат оставката на правителството

11.05.2022 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
Работодателските организации излизат на национален протест на 18 май

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара ( БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) организират национален протест на 18 май за сигурна енергия на достъпни цени.

"Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин.

Държавата си позволи да третира бизнеса, от чиито данъци се издържа, като просяк, чакащ подаяния. Не държавните чиновници, а ние сме държавата! Защото държава без платежоспособен и развиващ се бизнес, без работни места и без данъци не може да съществува – крайно време е това да бъде осъзнато!

Широко прокламираните "мерки" в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората", обясняват работодателите.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Друго настояване е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета.

Работодателските организации искат разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

И последно, но не на последно място, те настояват за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

В случай на неизпълнение на горните искания, работодателските организации ще поискат оставката на правителството.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК