Експерти: Мерките на правителството закъсняха, с най-високата инфлация в ЕС сме

Липсвала дългосрочна програма за справяне с кризата

11.05.2022 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Според експерти мерките, които готви правителството за над 1 млрд. лева, са хаотични и проинфлационни. Според тях политиката на правителството създава несигурност, която обезсмисля предложения пакет от мерки за справяне с кризата.

Според икономиста Мика Зайкова, реакцията на правителството спрямо увеличената цена на електроенергията и предложените компенсации за бизнеса, е закъсняла.

"Всички мерки дотук са хаотични и проинфлационни. Но оттук нататък ние нито знаем цената на газа, на тока... Може ли фирма да работи без да знае какво се случва, става въпрос и за домакинствата", попита тя.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България искат механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията и газа за в дългосрочен план, за да има сигурност за бизнеса. А мерките не са обсъждани с работодателите и обществото, подчерта директорът на асоциацията.

"Всички действия на българското правителство са проинфлационни и това се вижда от индекса на потребителски цени на инфлацията. За март месец размерът на инфлацията спрямо март 2021 година е 12,3%, при средно около 10% за ЕС. Ние имаме по-висока инфлация тук, благодарение на правителството", подчерта Добрин Иванов.

Увеличението на пенсиите, което се предвижда от лятото, отдавна е изядено от инфлацията, смятат експертите.

"Добавка в размер на 60 лева антиинфлационна добавка ще замести Ковид добавката, няма да има реално увеличение на пенсиите. Просто смяна на името. Това не е антиинфлационна, а проинфлационна мярка", допълни Иванов.

Липсва дългосрочна програма за справяне с кризата от страна на правителството, което поражда несигурност, посочва и бившият социален министър Ивайло Калфин.

"Между смелите пожелания и нещо, което е решено, има разлика. При тази инфлация е много важно да се потърсят компенсации, особено при хората с ниски доходи", категоричен е Калфин.

Намаляването на данък добавена стойност и акцизът на горивата не са начин за намиране на дългосрочно решение, добави още бившият министър.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Б.Иванов
преди 1 година
Без коментар за това комунистическо правителство.Не могат да се справят и това е. Сигнализирай за неуместен коментар