Не допуснаха превозвачите в София. Те скочиха: Репресия, провокация, шантаж

1800 са камионите и автобусите, които са участвали в протестите в страната

10.05.2022 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Протест и блокади на превозвачите в цялата страна. В София те не бяха допуснати да стигнат до центъра на града. Други техни колеги се опитаха да стигнат до столицата, но също бяха спирани на пътя.

В 9:30 ч. камионите и автобусите трябваше да тръгнат към жълтите павета. Вместо това там пристигнаха само няколко представители на транспортния бранш. Според превозвачите 1800 са камионите и автобусите, които са участвали в протестите в цялата страна. В големите градове и по граничните пунктове имаше блокади, които обаче пропускаха леките автомобили.

Въпреки разрешенията от Столичната община, камионите останаха блокирани на входа на столицата. Така пространството пред МС остана празно. След провалено шествие и протест, превозвачите останаха на автомагистрала "Тракия". И обявиха, че от 18 май спират транспорта и доставките в цялата страна.

"Призовавам всички български граждани да ни подкрепят, всички компании да спрат доставките, автобусните компанни да спрат превоза", настоя Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

В късния следобед започна нова организация заради забраната камионите да стигнат до Министерския съвет. Към столицата потеглиха стотици ТИР-ове и автобуси. Голяма част от тях обаче бяха спрени от властите по път към София. 

Въпреки това близо 50 камиона и автобуса се присъединиха през последните часове към колоната преди София.

"Бяха спрени, хората са снимани, записвани, снемани личните данни, писани са актове. Ние ще останем до пълна победа", настоя председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи заяви пред Bulgaria ON AIR, че случилото се е жалък опит за репресии над превозвачите. Той видя шантаж и опит за провокация.

"Ще останем тук, докато някой не дойде да обясни защо не успяхме да проведем законно планирания и с разрешен от Столична община протест. Притесняваме се от провокатори Настояхме да имаме пожарна и полиция, за да гарантираме сигурността. Бяха съставяни актове на водачите, пълни проверки има бяха направени", разказа той.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК