Превозвачи блокираха редица градове, спират транспорта в страната от 18 май

Настояват за намаляване на акциза на горивата и отлагане на разширяването на ТОЛ системата

10.05.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Протести и блокади на превозвачи в страната. Над 300 тежкотоварни машини и автобусни превозвачи се включиха в протестно шествие в Бургас. Те преминаха с бавна скорост по ключови булеварди в морския град и затрудниха трафика. 

Транспортните фирми в региона настояват за намаляване на акциза на горивата и отлагане на плануваното разширяване на ТОЛ системата. От бранша се заканват, че ще спрат транспорта в цялата страна от 18 май. Заканват се да спрат да превозват пътници и товари.

Автобусните превозвачи настояват и за дотации за междуградските превози в малките населени места. 

"Надявам се да намерим разумно решение на ситуацията, защото целият български народ има нужда от намаляване на цените на акциза, да се премахне биодобавката", каза Тодор Димитров.

"Това касае всички български граждани. Не само, както заблуждават, че само превозвачите ще спечелят от това намаляване на акциза и биодобавката. Това ще е за всички потребители на горива", посочи Стоян Михалев.

Стотици камиони и автобуси излязоха на протест в Пловдив. Задръствания се образуваха на всички входно-изходни артерии на града. В протеста на превозвачите в града се включиха и строителните фирми, които блокираха напълно кръстовището до областната управа, след като регионалното министерство спря 12 подробни устройствени плана в Пловдив. 

С тях се срещна регионалният министър, който обясни, че няма проблем плановете да бъдат изпълнени, ако Общинският съвет ги гласува. Гроздан Караджов каза, че няма да подаде оставка заради скандала. Превозвачите обаче настояват с поста си да се раздели транспортният министър Николай Събев. 

В Русе протестиращите превозвачи заявиха, че са готови на компромисни решения, стига да има диалог с управляващите. 

"Грях им на душата, ако не си дават сметка управляващите какви приходи идват от бранша. Извършваме мащабни превози в Европа, нашите водачи си изразходват приходите тук", заяви собственикът на транспортна фирма Михаил Ханджиев.

Протестите в града обаче ще продължат до края на работната седмица. Недоволните настояват да се намери справедлив вариант и баланса.

Протести днес са обявени и в Благоевград, Бургас, Плевен, Ямбол, Дупница, Стара Загора и Чирпан.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК