Караджов уверява: Новите тарифи за тол таксите няма да повишат инфлацията

Регионалният министър настоява да се въведат тол такси за второкласните пътища

10.05.2022 | 18:01 Редактор: Тодор Петров
Караджов уверява: Новите тарифи за тол таксите няма да повишат инфлацията

Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред депутати от парламентарната комисия по регионална политика. 

"Ако един камион превозва хляб на разстояние средно 200 км по магистрала, това би увеличило цената на общо 16 хляба с 1 стотинка. Повишението при млякото би било 1 стотинка за 8 литра, което е пренебрежима величина", коментира министърът и посочи, че това не би могло да повлияе на инфлационните процеси.

"Вярвам, че кризите са съпътстващи и ще продължат още дълго, но е време да сложим ред в ползването и поддържането на пътищата и пледирам да се въведат тол такси за второкласните пътища", каза още министър Караджов. 

Той допълни, че средствата за поддръжка и ремонт на пътища и сега се плащат, но от данъците на всички граждани.

По време на заседанието стана ясно, че на строителните фирми вече са преведени над 110 млн. лв. от одобрените от Народното събрание над 600 млн. лева за текущ ремонт и поддръжка. Министърът съобщи, че очаква до десетина дни разплащането да приключи напълно. 

Той обяви, че е имало затруднения при първоначалното подписване на допълнителни споразумения с фирмите, тъй като заложените условия в договорите са били тежки за тях. 

"Решението на НС е задължително за нас, но то не поражда преки задължения за фирмите. Плащането към тях беше въпрос на добра воля, да се съгласим на равноправна основа за анексиране на договорите", обясни вицепремиерът.

До края на седмицата трябва да бъдат подписани всички останали споразумения. Вече са подписани такива по 18 от 39-те договора, а работната група продължава да работи върху подадените документи за сертифицирани плащания, съобщиха от МРРБ.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК