Над 4 хиляди души се оплакали от постваксинални реакции след 4,4 млн. поставени ваксини

Сред най-честите оплаквания са температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите

10.05.2022 | 14:21 Редактор: Ваня Кузманова
Над 4 хиляди души се оплакали от постваксинални реакции след 4,4 млн. поставени ваксини

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу Ковид-19 в страната към 3 май в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции. Това представлява 0,092% от всички поставени дози. Съобщенията за нежелани реакции по видове ваксини са: Spikevax – 428; Comirnaty – 1 151; Vaxzevria – 2 324; Janssen – 166, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna) във възрастовата група от 5 до 11 г., включително в ИАЛ са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0,07% от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 г., включително са приложени общо 49 867 дози от ваксините Comirnaty и Spikevax. Постъпилите в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 - или 0,03% от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.

Ваксините срещу Ковид-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК