ЕС възнамерява да запази капацитета си за производство на ваксини за бъдещи здравни кризи

ЕС е в състояние да произвежда еквивалента на 3 до 4 млрд. ваксини годишно

27.04.2022 | 22:40 Редактор: Ваня Кузманова
ЕС възнамерява да запази капацитета си за производство на ваксини за бъдещи здравни кризи

Европейският съюз възнамерява да запази основната част от капацитета си за производство на ваксини, който бе значително развит поради пандемията от Ковид-19, за да може да се справя с бъдещи здравни кризи, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

След безпрецедентно увеличаване на производствения капацитет, ЕС е в състояние да произвежда еквивалента на 3 до 4 млрд. ваксини годишно. 

В скоро време Брюксел ще обяви търг за производители, разполагащи с производствени мощности в Европа, които да ги поддържат в състояние да произвеждат ваксини в голям мащаб по три различни технологии (базирани на информационна РНК, на рекомбинантен протеин или на вирусен вектор).

"Трябва да се подготвим за различни сценарии и това да стане координирано. Импровизацията, фрагментарността не са опции", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Шинас, цитиран от БТА. 

Ситуацията в борбата с Kовид "предлага на държавите-членки възможността да засилят здравното наблюдение, системите си за здравеопазване и общата си подготвеност" за бъдещи пандемии, обясни ЕК.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК