България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очакваме 8 лекарства за Ковид-19, едва 30% от българите са ваксинирани

"В страната има наличности от всички ваксини", заяви Богдан Кирилов

08.04.2022 | 09:14 Редактор: Искра Ангелова

Нови лекарства с профилактично действие срещу Ковид-19 очакваме да дойдат у нас.

"Към момента Европейската агенция по лекарствата приключи оценката на 8 лекарствени продукта, които имат показания за лечение на Ковид-19. Един от тях е и за профилактика. Той ще се прилага като две мускулни инжекции, като клиничното изпитване включва около 5 000 участници. Това са лица, които преди това не са били заразени с Ковид-19 и не са били ваксинирани. Но имат рискови фактори и това ще бъде като превенция", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че клиничните изпитвания са проведени преди Омикрон вълната.

"Все още Европейската агенция извършва анализ до каква степен данните, които са получени за безопасност и ефикасност, ще бъдат съотносими с Омикрон. Министерството на здравеопазването е стартирало разговори с компанията производител и когато тези допълнителни данни бъдат налични - тогава ще има възможност за доставка в страната", добави Кирилов.

За конкретни количества все още не може да се говори.

"Първият лекарствен продукт, който получи разрешение за употреба - "ремдесивир", беше доставен в страната. Това се случи още през месец юни 2020 година. Оттогава регулярно има доставки и към момента от него има наличности в страната. В момента изтича договорът на компанията производител с Европейската комисия, но предстои да бъде подновен. Ние получаваме и две от моноклоналните антитела, които най-активно се използват за лечение", подчерта директорът на ИАЛ в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че предстои да бъде финализирано и споразумението на МЗ с компанията производител на една от пероралните форми.

"Европейската агенция извършва изследване и на още един продукт - "монопиравир", за който анализът все още не позволява да бъде финализиран. Министерството има договор и за този продукт, ако получи разрешение за употреба. Един от продуктите, който получи разрешение, активната съставка тоцилизумаб, повлиява процесите на възпаление", посочи Богдан Кирилов.

Той допълни, че в целия ЕС има излишък от ваксини.

"Това, което ни различава от останалите държави, е ваксинационното покритие. И последните данни показват, че около 83% от населението на ЕС е със завършен ваксинационен цикъл, а 64% са с бустер доза. Тези данни при нас са доста по-различни, около 30% са със завършен ваксинационен цикъл и само около 10% с бустер доза. В момента в страната има наличности от всички ваксини. Очакваме и осигуряването на петата ваксина - Novavax, коментира още Кирилов.

От началото на ваксинационната кампания данните за хоспитализация показват, че 93% от хоспитализираните лица не са били ваксинирани.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК