Безопасна ли е третата доза от ваксината срещу Ковид-19?

Проучване показва отлични резултати относно ефективността и безопасността

07.04.2022 | 16:30 Редактор: Ваня Кузманова
Безопасна ли е третата доза от ваксината срещу Ковид-19?

Ваксинацията срещу Ковид-19 беше критична стъпка в овладяване на пандемията. В резултат на многото съобщения за намаляваща защита, настъпила около 6 месеца след поставената втора доза от ваксината активно се заговори за необходимостта от трета бустерна доза. 

Защо се налага трета доза от ваксината срещу Ковид? 

Данни от клинични проучвания в Израел и Великобритания показват, че защитата от ваксината намалява значително шест месеца след завършен ваксинационен цикъл от две доза, понижената ефективност е още по-осезаема при възрастни хора и имунокомпрометирани пациенти. Колко дълго трае защитата от ваксината зависи от много фактори като вида на ваксината, възрастта и здравословното състояние на пациента както и индивидуалната имунна реакция.

Кога се препоръчва поставянето на трета доза? 

Имунизационната комисия в Германия препоръчва на всички хора, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина на Johnson&Johnson да подсилят своята защита с бустерна доза от иРНК ваксина до 4 седмици след еднократната ваксинация. Що се отнася до хората имунизирани с продуктите на AstraZeneca, Pfizer BioNTech и Moderna, при тях се налага подсилваща доза иРНК шест месеца след втората получена доза.

Безопасна ли е третата доза? 

Проучване, проведено сред 10 000 доброволци показва отлични резултати относно ефективността и безопасността на третата доза ваксина.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК