Божанов иска ДАНС да проверява БНБ и "Български пощи"

Доброволци на договор тестват държавните системи за уязвимости и кибератаки

07.05.2022 | 15:30 Редактор: Елеонора Танева
Божанов иска ДАНС да проверява БНБ и

БНБ и "Български пощи" да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това ще предложи Министерският съвет след кибератаката, която блокира работата на пощите. Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов. 

Той посочи, че пощите ще бъдат включени в Закона за киберсигурност, заедно с други публични предприятия, защото в момента има такива, които не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата информационна сигурност. 

Всичките над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски, както посочиха наскоро от екипа на ресорния вицепремиер Калина Константинова. Трета седмица услугите на пощите не са възстановени в пълен обем. 

Държавната агенция за бежанците също съобщи, че е била жертва на хакерска атака. Съобщението на министъра на електронното управление Божидар Божанов се появи след заседание тази седмица на Съвета по киберсигурност. 

Божанов посочва, че към момента са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Започнали са и т. нар. "тестове за проникване", уточни БНР. 

Доброволци на договор вече проверяват държавните системи за уязвимости и кибератаки. В плановете на министерството е да се търси помощ от частния  сектор за оперативни наблюдения и отговор, посочва Божанов.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК